امروزه در سراسر جهان استفاده از مصالح چوبی در نماها افزایش یافته است. بسیاری از معماران تمایل دارند به منظور مدرن کردن و بالا بردن گرما و زیبایی بنا از محصولات چوبی و طبیعی در معماری مدرن استفاده کنند و محصولات چوبی را جایگزین مصالح ساختمانی فسیلی کرده اند. در این میان خطر اشتعال و سوختن احتمالی یکی از بزرگترین معایب استفاده از چوب به عنوان مصالح ساختمانی است. استفاده از ترموود به علت مقاومت ترمووود در برابر آتش سوزی و حریق، یک روش سازگار با محیط زیست است که امروزه در معماری مدرن به شدت استقبال شده است.
مقاومت ترموود
ترمووود حاصل از فرایند اصلاح شده حرارتی چوبی است که با فرآیند حرارت دادن چوب (> 180 درجه سانتیگراد) در غیاب اکسیژن تغییر یافته است. این فرایند باعث ایجاد تغییراتی در ساختار شیمیایی اجزای دیواره سلولی چوب ( لیگنین، سلولز و همی سلولز) می شود و در نتیجه دوام و پایداری آن را افزایش می دهد. اما همه این ها منجر به خاصیت ضد آتش بودن ترمووود نمی شود. بدون عملیات حفاظت در برابر آتش، ترمووود به همان کلاس آتش D تعلق دارد که چوب تصفیه نشده تعلق دارد. تکنولوژی و روش مورد استفاده برای حفاظت در برابر آتش، یک فرآیند استاندارد و مستند است که خاصیت حفاظت در برابر آتش را در چوب ترموود امکان پذیر می کند. سنگ بنای این استراتژی، پایداری است.
چوب ترموود برای روکش داخلی و خارجی، تراس ها، کف، مبلمان و اثاثیه مناسب است. اما چوب با خواص تغییر یافته به این معنی است که ساخت ترمووود مقاوم در برابر آتش سوزی و حریق، نیاز به آزمایش و تاییدیه آن بر روی ترمووود می باشد. گواهینامه های صادر شده برای چوب معمولی برای ترمووود اعمال نمی شوند. علت اصلی اشتعال پذیری چوب ها، وجود صمغ درون آن ها می باشد. در چوب های ترموود با خارج کردن صمغ از چوب ترمو شده منجر به مقاومت ترمووود در برابر آتش سوزی و حریق می شوند.
Ultra-TW اولین مقاوم در برابر آتش است که نیازی به عملیات فشار ندارد و می توان آن را بر روی ترمووود با اسپری، غلتک، برس، غوطه ور کردن و یا با دستگاه روکش اعمال کرد. استفاده از Ultra-TW ظاهر چوب ترمووود را تغییر نمی دهد و همچنان مانند چوب ترمووود تصفیه نشده به نظر می رسد.
چگونه ترموود در برابر آتش مقاوم می شود؟
پروسه ضد حریق شدن چوب ترموود یک فرآیند فنی است که می توان آن را به پنج مرحله اصلی تقسیم کرد:
مرحله 1: پس از بررسی اولیه چوب از لحاظ کیفیت و کمیت، چوب را در یک ساختار مستحکم ثابت می کنند.
مرحله 2: پس از آماده سازی اولیه، چوب به مدت 30 دقیقه تا 3 ساعت، با فشار 2 تا 10 بار بسته به نوع چوب، برای عملیات ضد حریق وارد کوره می شود.
مرحله 3: پس از خارج کردن از کوره، چوب را به اتاق های خشک کن می آورند، جایی که دما به تدریج تا 56 درجه سانتی گراد افزایش می یابد.
مرحله 4: برای کاربردهای خارج از خانه، چوب اصلاح شده را از چهار طرف با رنگ های مخصوص رنگ آمیزی می کنند تا بتوانند در برابر آتش مقاومت کنند. خاصیت اصلی این رنگ ها این است که به محض مواجه با آتش یک لایه فوم مانند بر روی چوب ترمو تشکیل می شود تا مانع از آتش گرفتن و سوختن ترموود شود.
مرحله 5: چوب را با دقت روی قفسه ها قرار می دهیم تا خشک شود، قبل از اینکه در نهایت آن را روی پالت ها قرار دهیم. در این مرحله، چوب تصفیه شده برای خروج به محل ساخت و ساز آماده است.