همانطور که در مقالات قبلی توضیح داده شد، ترموود نوعی چوب است که با مکانیزم حرارتی خاصی تولید میشود و در برابر مواردی مثل پوسیدگی، قارج و خوردگی مقاوم میشود. در این مقاله قصد داریم پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت ترموود را مورد بررسی قرار دهیم.
-
پارامترهای عمومی موثر بر کیفیت چوب ترمو
کیفیت مواد اولیه تاثیر بسزایی در کیفیت ترمووود نهایی که تحت عملیات حرارتی قرار گرفته، دارد. در اصل، تمام گونه های چوبی را می توان در عملیات حرارتی چوب ترمو، قرار داد. بنابراین، پارامترهای عمومی موثر بر کیفیت چوب ترمو عبارتند از شناسایی و بهینه سازی جداگانه ی تمام پارامترهای مورد استفاده در فرآیند تولید چوب ترمو از هر گونه چوب.
همانطور که در مقاله روش تهیه چوب ترموو گفته شد، در فرایند تولید چوب ترموو، ابتدا چوب را به دمای 100 درجه رسانده و سپس کم کم دما را تا 130 درجه بالا می برند. این کار به منظور از بین بردن رطوبت داخل چوب انجام می شود. همچنین در این مرحله با ورود آب به مخزن از شکستگی و خرابی چوب در حین انجام فرایند جلوگیری می شود. پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت ترموود دراین گام، داشتن دقت کافی در میزان درجه حرارت مخزن طبق دستورالعمل ها می باشد زیرا در صورت بی دقتی رطوبت داخل چوب کاملا برطرف نمی شود و این موضوع تاثیر بسزایی بر میزان مقاومت و کیفیت ترموود دارد. همچنین میزان آب وارد شده به مخزن به منظور جلوگیری از شکستگی چوب در حین انجام فرایند تولید ترموود بسیار مهم می باشد زیرا بی توجهی به این نکته منجر به بروز شکستگی های داخلی در ترمووود شده و درنتیجه مقاومت چوب ترموو را کاهش می دهد.
مرحله دوم از فرایند حرارتی تولید ترموود، بالا بردن دوباره دمای مخزن تا 185 درجه به مدت زمان دو تا چهار ساعت می باشد. همچنین مانند مرحله قبل با استفاده از بخار آب در مخزن از سوختگی و ایجاد تغییرات شیمیایی در چوب جلوگیری می شود. با توجه به این توضیحات، پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت چوب ترمو عبارتند از: داشتن دقت کافی در تعیین درجه حرارت مخزن، میزان سرعت بالا بردن دما، تشخیص مدت زمان حرارت دهی در این گام (با توجه به اینکه مدت زمان این مرحله بین دو تا چهار ساعت متغیر است) و همچنین تعیین میزان بخار آب استفاده شده در مخزن تا شکستگی و تغییرات شیمیایی در چوب اتفاق نیفتد.
مرحله سوم و چهارم فرایند حرارتی تولید ترمووود عبارت است از ریختن آب روی چوب ترموو و رساندن آن به دمای محیط و همچنین سنباده زدن و رنگ آمیزی صحیح ترموود می باشد. پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت چوب ترمو در این مرحله عبارتند از مدت زمان نگهداری چوب ترموو زیر آب، آموزش نحوه صحیح سنباده زدن و رنگ آمیزی چوب ترموو طبق دستورالعمل های استاندارد می باشد.
-
انواع چوب استفاده شده در تولید چوب ترمو
در فنلاند، انواع چوب استفاده شده در تولید چوب ترمو عبارتند از کاج (Pinus sylvestris)، صنوبر (Picea abies)، توس (Betula pendula) و آسپن (Populus tremula). علاوه بر این، تجربیاتی در استفاده از کاج رادیاتا (Pinus radiata)، خاکستر (Fraxinus excelsior)، کاج اروپایی (Larix sibirica)، توسکا (Alnus)، راش (Fagus silvativa) و اکالیپتوس نیز برای ساخت ترمووود وجود دارد.
بین گونه های چوبی مختلف از نظر رشد سالانه، چوب سلول ها، منافذ چوب، تعداد اجزای شیمیایی و غیره تفاوت های زیادی وجود دارد. برای مثال، گونه های چوبی دارای ویژگی های بافتی مختلف هستند. به طوری که چوب های نرم دارای توزیع گسترده تری در طول بافت چوب در مقایسه با چوب های سخت که دارای متوسط طول بافت بسیار کوتاهتر و واریانس کمتری هستند، می باشند.
بنابراین یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار بر کیفیت چوب ترمو، انجام فرایند حرارتی تولید ترمووود بر روی گونه های مختلف چوب و بررسی کیفیت ترموودهای حاصل و مقایسه ی آن با یکدیگر می باشد. این کار باعث می شود بتوان میزان کیفیت ترموودهای بدست آمده از گونه های مختلف چوب را با یکدیگر مقایسه کرد.
َشرکت اطلس وود یکی از برترین تولید کنندگان چوبهای ترموود در داخل ایران میباشد. اطلس وود سعی کرده تا تمام پارامترهای موثر بر کیفیت چوب ترموو را در ضمن فرایند تولید در نظر بگیرد. شما می توانید به منظور مشاوره و یا ثبت سفارش با کارشناسان ما تماس بگیرید.