با وجود اینکه ترمووود جزو متریال های سبک وزنی است که نصب راحت و بدون دردسری دارد؛ اما با این وجود یکی از مهمترین نکات برای یک ظاهر تمیز و بدون نقص داشتن مهارت کافی و تجربه استفاده از این چوب است. به طور معمول قبل از نصب ترموود اقداماتی انجام میشوند که این اقدامات ماندگاری و کیفیت پروژه را تا حد زیادی افزایش میدهد. زیر سازی اولیهای که پیش از نصب ترموودها صورت میگیرد یکی از مهمترین مواردی است که نصابان این محصول باید به آن توجه کنند. علاوه بر این شناخت نوع چوب، آشنایی با ویژگیهای آن، استفاده از ابزار و مواد مناسب و باکیفیت نیز از مواردی هستند که باید به آنها توجه ویژهای داشت. در ادامه روش نصب چوب ترموود را به طور کامل بررسی میکنیم.
نکات مهم قبل از بررسی روش نصب چوب ترموود
همان طور که متوجه شدیم، مراحل پیش از نصب در حفظ کیفیت و کارایی ترموود نقش بسیار مهمی دارند. عدم توجه به این مراحل میتواند باعث بروزه آسیبهای جدی به مرور زمان در الوار شود. از این رو باید پیش از نصب ترموودها به موارد زیر دقت کنیم:
- یکی از مهمترین نکات این است که در هنگام تخلیه چوب باید دقت و توجه کافی داشته باشیم تا ترموودها در اثر حمل و نقل اشتباه آسیب نبینند.
- اگر میخواهید در بخشهای دیگر نما از مصالحی مثل آجر، سنگ، سرامیک و موارد این چنینی استفاده کنید بهتر است قبل از شروع اجرای ترموود، نصب این موارد را به اتمام رسانده باشید.
- اگر بین زمان تحویل این متریال و زمان نصب آن فاصله زیادی است و مجبورید تا ترموودها را انبار کنید بهتر است به نحوه نگهدای آن دقت کنید. بهتر است چوبها را در محلی بچینید که سطح زیر آنها صاف و تراز باشد. صاف نبودن کف محل قرارگیری چوب میتواند باعث ایجاد پیچ و تاپ و خمیدگی در طول پروفیل شود.
- چنانچه چوبهای ترموود را به صورت دسته بندی تحویل گرفتید، باید برای قرار دادن هر پالت روی پالت دیگر 6 الی 10 سانتی متر فاصله در نظر بگیرید.
- پس از چینش چوبها در محل مناسب باید روی الوارها را با یک پوشش پلاستیکی بپوشانید. به این ترتیب از ورود رطوبت و گرد و غبار به سطح ترموودها جلوگیری میشود.
- تمام موارد مراقبتی گفته شده را تا اتمام نصب ترموود رعایت کنید.
زیرسازی چوب ترموود به چه صورت انجام میشود؟
پیش از اینکه ترموود را روی هر سطحی نصب کنید باید مراحل اولیه و زیرسازی را با دقت و توجه در اولویت کار خود قرار دهید. کارفرکایان معمولا برای زیر سازی از یکی از متریالهای سیمان، شاسی کشی آهنی و الوارهای چوبی استفاده میکنند.
در زیرسازی به روش شاسی کشی آهنی باید از قوطیهای 40 در 40 سبک استفاده کرد. این قوطیها باید پیش از شروع عملیات به ضد زنگ آغشته شوند و اگر رطوبت محل مورد نظر خیلی زیاد است باید علاوه بر ضد زنگ از روشهایی مثل رنگهای اپوکسی نیز روی استفاده کنید. برای نصب چوبهای ترموود با زیرسازی سیمانی نیز باید سیمان را به قطر 4 سانتی متر روی سطح کار پخش کرده و سپس چوبها را نصب کنیم. در این روش باید به زهکشی و شیب بندی سطح نیز توجه کنیم.
چوبی که برای زیرسازی مورد استفاده قرار میگیرد در فرایند تولید داخل مادهای به نام اشباع قرار میگیرد و به همین دلیل به آن چوب اشباع میگویند. جنس این چوب از چوب روسی و رطوبت آن تا 25 درصد کاهش یافته است. برای زیرسازی نما از چوبهایی با ابعاد 25 در 25 میلی متر استفاده میکنند و به آنها را به نحوی قرار میدهند که با یکدیگر 50 سانتی متر فاصله داشته باشند. چوبهای مورد استفاده برای زیرسازی کف نیز 40 در 50 میلی متر اندازه دارند که هریک از آن ها با فاصله 40 سانتی متری از یکدیگر روی کف نصب میشوند.
اتصال ترموود به سطح زیرسازی
برای اتصال چوب ترموود به سطح زیرسازی شده روشهای متعددی وجود دارد. یکی از بهترین گزینهها استفاد از پیچ رنگ کورهای میباشد. برای جلوگیری از ترک خوردی چوب در عین تمان با این پیچ بهتر است از سایز استاندارد آن که ابعادی معادل 4.8 الی 3.8 میلیمتر دارد استفاده کنید. البته ارتفاع این پیچ به ضخامت سطح زیرسازی شده بستگی دارد.
محل نصب این پیچها باید حداکثر 50 میلیمتر با لبه کار فاصله داشته باشد. همچنین تا حد ممکن باید از نصب پیچها بر روی گرههای ترموود خودداری کنیم. در مکانهایی با شرایط آب و هوایی خاص میتوان از اتصالات دوبل استفاده کرد. به این معنا که به جای یک پیچ دو پیچ مجزا را در عرض پروفیل نصب میکنیم و فاصله محل قرارگیری آن از لبه را تا 19 میلی متر کاهش میدهیم.
نکات مهم درباره نصب چوب ترموود
- مهمترین نکته این است که قبل از شروع تصب ترموود تراز بودن محل مورد نظر را با دقت چک کنید. سطح اجرایی ترموود باید کاملا صاف و یکدست باشد.
- اگر از سیمان برای زیرسازی بستر ترموود استفاده میکنید باید ضخامت آن حداقل 4 سانتی متر باشد.
- برای نصب ترموود روی بستر قوطی آهنی باید حتما از چوبهای اشباع شده بین کار استفاده کنید.
- هرگز نباید ترمود را به طور مستقیم و بدون زیرسازی روی سطح کار اجرا کنید.
- در هنگام اجرای چند متریال مختلف بهتر است با متخصصین ساخت و ساز و معماری مشورت کنید. ضخامت زیرسازی باید به گونهای تعیین شود که چوبهای ترموو با سایر مصالح هم تراز باشند.
- از آنجایی که خاصیت چوب ترموود به گونهای است که کمی در برابر تغییرات آب و هوایی واکنش نشان میدهد و ابعاد آن به میزان ناچیزی تغییر میکند؛ هنگام نصب پروفیلها حدود سه میلی متر در عرض و یک سانتی متر از دو طرف هر دو پروفیل را خالی بگذارید. البته در پروفیلهای UTS به دلیل طراحی خاص، مقطع آنها نیازی به فاصله نبوده و تنها وجود یک سانتیمتر فضا در دو انتهای طولی پروفیل برای کنترل این تغییرات کافی است.
- از سنگین کردن نمای سازه به وسیله زیرسازهای آهنی جلوگیری کنید. برای جلوگیری از بالا رفتن وزن مصالح باید شاسی کشی قوطی را در حد استاندارد انجام داد و در اجرای آن زیاده روی نکرد.
- برای پرچ کردن الوارهای ترموو میتوان از پیچ خودکار استفاده کرد. البته باید این نکته را مد نظر قرار دهید که پیچ هرگز نباید به طور مستقیم روی الوار دریل شود.
- فاصله پروفیلهای زیرسازهای چوبی باید حداقل 40 و حداکثر 60 سانتی متر باشد.
- فاصله بین پیچهای چوب زیرسازی ترموود نیز باید 4 الی 6 سانتی باشند.