انواع ترموود
چوب ترمووود نوع خاصی از چوب است که کاربرد گستردهای در ساختمان سازی دارد. این چوب علاوه بر استفاده در نمای خارجی ساختمان، برای طراحی نمای بخشهای مختلف نمای داخلی ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این چوب انواع مختلفی دارد که هریک؛ از گونههای خاصی از درختان کاج، نوئل، ون و ایروکو عرضه میشوند. هرچند چوب ترموود بسیار مقاوم است و طول عمر بالایی دارد اما با این حال برای زیبایی و مقاومت بیشتر واکس مخصوصی بر پایه لاک الکل و روغن بر روی این محصول اجرا میشود. در ادامه با انواع مختلف چوب ترموود بیشتر آشنا میشویم.
انواع ترموود
انواع چوب ترمووود در حالت کلی به دو دسته نرم چوب (Soft wood) و سخت چوب (Hard wood) تقسیم می گردد.
منظور از نرم چوب چیست؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که اصطلاح نرم چوب برای چوبهای کم تراکم و ضعیف که به آسانی میشکنند استفاده میشود. اما این تصور کاملا اشتباه است. درست است که نرم چوب ها چگالی کمی دارند اما این مسئله به معنای شکننده بودن آنها نیست. این چوب ها به دلیل عدم وجود گره های مرکزی از بافت زیبا و چشم نوازی برخوردار اند که در طراحی نما بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. نرم چوب ها بسیار سبک و با دوام هستند و علاوه بر این ویژگیها قیمت مناسبی هم دارند. در صورت طی فرایند ترموو سازی، مقاومت نرم چوب چندین برابر میشود و این ویژگی برای نمای چوبی ساختمان بسیار مناسب است.
منظور از سخت چوب چیست؟
بسیاری از سازندگان محصولات چوبی و نجاران لوازم منزل نوع خاصی از چوب تحت عنوان سخت چوب ها را برای کار خود انتخاب میکنند. این چوب ها رنگبندی و الگوهای بسیار زیبایی دارند که باعث میشود مبلمان و سایر لوازم چوبی ساخته شده با آنها خاص و چشم نواز باشد. تنها مشکلی که مصرف درختان سخت چوب را محدود میکند قیمت آن ها است. در اکثر موارد محصولات تولید شده به کمک این چوبها قیمت بسیار بالایی دارند. اما با این وجود اگر به دنبال یک نمای چوبی خاص و منحصر به فرد میگردید، ترموود های ساخته شده از سخت چوبها بدون شک گزینه بسیار مناسبی هستند.
تفاوت سخت چوب ها و نرم چوب ها
در واقع تفاوت اصلی نرم چوب ها و سخت چوب ها در تولید مثل آنها است. به این معنا که نرم چوب ها جزو چوب های نرم جزو بازدانگان و چوب های سخت جزو نهاندانگان هستند. اغلب نرم چوب ها از درختانی مانند سرو، صنوبر و کاج به دست میآیند که اصطلاحا آن ها را با نام درخشان همیشه بهار میشناسند. پوشش سبز این درختان در تمام طول سال پابرجا باقی میمامند و حتی در زمستان نیز برگ ریز نیستند. درختان کاج فنلاندی بهترین نمونه ی نرم چوب در جهان است. شرایط اقلیمی کشور فنلاند به گونه ای است که زمستان هایی بسیار بلند و طااقت فرسا و تابستان هایی کوتاه دارد. درختان مورد استفاده در صنعت ترموود تنها دو ماه از سال فرصت رشد و باروری دارند به همین دلیل قیمت چوب های فنلاندی نسبتا بالا است. به علت کوتاه بودن تابستان درختها فقط فرصت دارند به سمت آفتاب و مستقیم حرکت کنند. در نتیجه درختان بسیار صاف و مستقیم به طور عمودی رشد می کنند. این امر باعث می شود درختان کاج فنلاندی بسیار مناسب برای تهیه الوار باشند.
برخلاف نرم چوب ها که از درختان سوزنی برگ استخراج میشوند، سخت چوب ها مربوط به درختان پهن برگ هستند. مشهورترین گونه سخت چوب ها مربوط به درخت ون است و انواع دیگر این چوب از درختان بلوط، صنوبر، گردو، گیلاس، زبان گنجشک، ماهون و افرا ساخته میشوند. درختان سخت چوب در پاییز و زمستان برگ های خود را از دست میدهند و این برگ ها در بهار مجددا رشد میکنند. از ویژگی ظاهری بازر این الوارها میتوان به وجود آوندهای بزرگ و گره های فراوان اشاره کرد.
انواع ترمووود از لحاظ ابعاد و پروفیل
انواع ترمووود معمولا در پروفیل هایی با طول سه یا شش متر در بازار وجود دارد. مقطع این چوب ها با توجه به طرح و انواع چوب متفاوت است. پروفیل های ترموود به دو گونه شیار دار و بدون شیار عرضه میشوند که شما میتوانید به توجه به طراحی مورد نظر خود یکی از این مدلها را انتخاب کنید.
همان طور که میدانید چوب های ترموود مقاومت و کیفیت بسیار بالاتری نسبت به چوب های معمولی دارند. فرایند ترموو سازی چوب فرایند خاصی است که چوب تحت فشار بسیار زیادی قرار میگیرد. به همین دلیل این چوب ها باید کیفیت و مقاومت بسیار بالایی داشته باشند. بهترین و باکیفیت ترین چوب های ترموود در برخی از جنگل های فنلاند و سوئد پیدا می شود.
انواع ترموود از نظر فرایند تولید
یکی از روشهای رایج در تقسیم بندی انواع ترموود، شیوه تولید این چوب ها است. با توجه به فرایند تولید میتوانیم چوب ترموود را به دو دسته کلی تقسیم کنیم: چوب های کلاس ترمو-اس و چوب های کلاس ترمو-دی. در ادامه درباره تفاوت های هریک از این گروه ها بیشتر توضیح میدهیم.
ترمو-اس چیست؟
در رده بندی ترمو-اس منظور از S پابداری، مقاومت و استحکام این چوب ها میباشد. در طی فرایند ترموو سازی چوب ترمو اس مهم ترین هدف و ویژگی حفظ ثبات ابعاد این چوب است. طبق این روش چوب را تا زمانی که به دمای 180 درجه سانتی گراد برسد گرما می دهند. با این روش مقاومت چوب بالا می رود. انواع ترمووود تولید شده در این روش در طراحی دکوراسیون محیط های داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
البته منظور از ثبات چوب ترمو-اس این نیست که این چوب ها به هیچ وجه تغییر ابعاد نمیدهند. این محصولات با توجه به میزان رطوبت محیط و شرایط آب و هوایی ممکن است شش الی هشت درصد تغییر ابعاد داشته باشند.
چوب های سوزنی برگ ترمو اس برای ساخت درب، پنجره، مبلمان و سرویس چوب، سونا و سایر بخش های داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. چوب های پهن برگ نیز برای تولید انواع کف پوش، میز و صندلی فضای سبز، نیمکت و… استفاده میشوند.
ترمو دی چیست؟
در روش ترمو دی منظور از D به معنای دوام است.در فرآیند تولید این ترموود موضوع دوام به عنوان خاصیت کلیدی و مهم محصولات آن محسوب می شود.در این روش چوب را تا دمای 220 درجه سانتی گراد حرارت می دهند تا استقامت و استحکام آن در برابر تمامی عوامل آب و هوایی بالا رود .
چوب های ترمو دی دوام و استحکام فوق العاده ای دارند و در تمام شرایط آب و هوایی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.